Oktoberfest lager
S obzirom na to da smo usred sezone Oktoberfest festivala, odlučili smo podijeliti s vama našu interpretaciju stila Oktoberfest lagera kojeg smo kuhali 03.09.2023. Malo o povijesti Oktoberfest stila piva Podrijetlo stila se povezuje s prilagodbom Vienna lager stila piva kroz 19. stoljeće. Oktoberfest stil je razvijen nedugo nakon što je prvi put izoliran lager […]
Černý Bohém – Češki tamni lager
16.10.2021. skuhan je prvi tamni češki lager. Cilj je bio dobiti jednostavno tamno češko pivo, a opet punog okusa tipičnog za tamna piva. Nakon 2 mjeseca možemo sa ponosom potvrditi da smo u potpunosti uspjeli i zato ga s ponosom stavljamo u naš BLOG kako bi bio dostupan svima tko se želi okušati u kuhanju […]
NEIPA – Strata & Idaho7 & Talus
24.9.2021. kuhana NEIPA. Kao glavni hmelj odabrana je Strata. Strata je jedan od novijih hmeljeva, izuzetne arome, specifičnog okusa i mirisa. Najviše se izdvajanu note jagode, marakuje i grejpa. Ukupna korištena količina je 300g, 200g u kuhanju i 100g za suho hmeljenje. Sljedeći hmelj koji smo odabrali je Idaho7. Jedan od novijih ali već prisutnijih […]
BOEM – Bohemian pilsner WLP802
19.9.2021. kuhan Bohemian pilsner. Cilj je dobiti “originalan” bohemian okus i miris piva, SAAZ hmelj će se pobrinuti za ugodnu gorčinu i finu hmeljnu aromu, a WLP802 da pivo dobije taj prepoznatljiv miris i okus Češkog piva. Naravno vrhunski Weyermann sladovi predvođeni Bohemian Pilsom dat će pivo laganog tijela i punoću okusa.
Kako napraviti starter za kvasac?
Zašto raditi starter? Starter se uglavnom radi kod tekućih kvasaca kako bi kvasac bio u najboljoj formi kod ubacivanja u pivo (inokulacija ili pitching). Tekući kvasci su zahtjevniji za čuvanje i transport. Izlaganje visokim temperaturama i promjene temperature kod transporta mogu značajno utjecati na vitalnost kvasca i broj živih stanica. Kada je i minimalna izloženost […]
Session IPA WLP090
24.6.2021. kuhana Session IPA sa tekućim kvascem WLP090 Cilj je bio dobiti lagano pivo sa manje alkohola ali puno arome karakteristično za IPA-e. Ipak u ovo vruće ljetno doba IPA-e od 6,5% alkohola i nisu najbolje rješenje za žeđ ? PREUZMI RECEPT – SESSION IPA WLP090 SLADOVI Obzirom da je ciljano da pivo bude s […]
Kvasac, naš najbolji prijatelj
BEZ KVASCA NEMA PIVA Najviše se brinemo oko hmelja, slada i vode. Ali, kvasac je taj koji radi pivo! Uglavnom se rasprave vode oko hmelja i aroma. No zapravo je odabir pravog kvasca jednako ključan za kvalitetno istaknute note hmelja i njegov intenzitet. Naravno, nije samo kvasac ključan, ali je jedan od kotačića bez kojih […]
Hmelj. Začin koji pivo znači!
Njegovo visočanstvo, Hmelj! Ima li bez hmelja piva? Da odmah odgovorimo na ovo pitanje. Ima. Nekada davno dok ljudi nisu poznavali ovu divnu biljku, u pivo su stavljali razno drugo bilje i začine. No otkrićem hmelja, počinje nova era pivarstva. Možemo reći boljeg i ukusnijeg pivarstva. Osim što je finog mirisa, pivu daje ugodnu gorčinu […]
Slad i žitarice
Bez slada nema piva Iako nije potpuno točno, mogli bi tako reći i ne bi puno pogriješili. Naime, često čujete da se pivo radi od hmelja, a to nije točno. Barem ne potpuno točno. E sad, postavili smo puno točno/netočnih teza. Ajmo to malo razjasniti. Slad Slad sadrži škrob, koji se u toku ukomljavanja, pretvara […]
Mljevenje slada
Kako najbolje samljeti slad? Krupno ili sitno, pitanje je sad. Najbolji mlin za slad je mlin sa valjcima. Cilj mljevenja slada je da sva zrna ispucaju, a da ljuske ostanu čitave. Kako bi se što više škroba iz slada uspjelo u toku ukomljavanja pretvoriti u šećere, bitno je koliko je slad kvalitetno samljeven. Ukoliko je […]