Oktoberfest lager
S obzirom na to da smo usred sezone Oktoberfest festivala, odlučili smo podijeliti s vama našu interpretaciju stila Oktoberfest lagera kojeg smo kuhali 03.09.2023.
Malo o povijesti Oktoberfest stila piva
Podrijetlo stila se povezuje s prilagodbom Vienna lager stila piva kroz 19. stoljeće. Oktoberfest stil je razvijen nedugo nakon što je prvi put izoliran lager kvasac. Obično se kuhao u proljeće označavajući kraj tradicionalne sezone kuhanja te je tradicionalno odležavao u hladnim pećinama ili podrumima tijekom toplih ljetnih mjeseci. Konuzimacija Oktoberfest lagera je uobičajeno bila u jesen usred raznih tradicionalnih slavlja.
Recept i kuhanje
Za sva svoja kuhanja kao polazišnu točku koristimo BJCP pravilnik pa smo tako i kod ovog stila htjeli čim više pratiti BJCP smjernice. Tako smo za šaržu od 50 l gotovog piva koristili slijedeće sirovine: 5 kg Weyermann pilsner, 4 kg Weyermann Munich I, 1.1 kg Weyermann Vienna i 300 grama Weyermann Acidulated malt. Za hmeljenje smo koristili Spalt select kojeg smo kuhali 50 minuta od ukupno 75 minuta kuhanja sladovine za konačnih 27 IBU.
Voda za Oktoberfest stil
Što se tiče profila vode za ovaj stil, odlučili smo se za čim mekši profil vode. Na ukupno korištenih 67 l RO vode dodali smo 1g kalcij sulfata, 4 g magnezij sulfata i 18 ml tekućeg kalcij klorida (otopina 33% čistoće).
Fermentacija i kegiranje
Za fermentaciju smo koristili fenomenalno pouzdani Weihenstephan soj kvasca, Fermentis W34/70. Prvo smo s orginalnim kvascem iz vrećica fermentirali German Pilsner a s čistim talogom kvasca iz Pilsnera smo fermentirali ovaj Oktoberfest. Fermentacija se odvijala na temperaturi od 14C pod tlakom od 1 bar. Nakon 5 dana fermentacije digli smo temperaturu na 17-18C koju smo održavali 2 dana radi diacetil resta nakon čega smo pivo hladili na 6C koliko nam dozvoljava frižider te napravili transfer pod tlakom u kegove, također sve na tlaku od 1 bar.
Degustacija
Kako to i priliči pravom Oktoberfest festivalu, degustirali smo našu verziju Okotoberfest lagera u original krigli od 1litre, tzv. Mass krigla. Konačni rezultat je čista uživancija! Kao što možete vidjeti iz priložene fotografije, boja je tamno zlatna uz 2-3 prsta pjene, aroma u mirisu i okusu odražava arome najfinijih njemačkih vrsta slada a mekani profil vode je omogućio da se svi sastojci sjedine u zaokruženi doživljaj kojeg jednostavno želite ponoviti još i još!