Session IPA WLP090
SLADOVI
Obzirom da je ciljano da pivo bude s manje alkohola, ne želimo da ono bude i bez tijela ili vodenog okusa. Zato je sastav zrna bio 91.7 % Weyermann Pale Ale, 2.8 % Carahell i 2.8 % Caraamber kako bi dodali malo tijela, a opet da ne dodaju previše karamelaste note i težine u hmeljno pivo. Još je dodano 2.8 % Simpsons Golden Naked Oats pa da vidimo što ćemo dobiti ?
SOLI
Priprema vode sa 100% RO vode, 55l ukupno. Kuham u Brew Monk Magnusu. Krećem sa 35l vode za ukumljavanje i 20l vode za ispiranje.
Sve soli iz recepta stavljam 2/3 u vodu za ukomljavanje i 1/3 vode za ispiranje. Nakon početka ukomljavanja (cca 10 min) izmjeren je pH, te je bio unutar očekivanog raspona.
Dodano 4ml fosforne kiseline samo u vodu za ispiranje kako bi pH ostao unutar očekivanog raspona.
HMELJEVI
Ciljano je 40 IBU, a hmeljenje je tek na 5 min sa po 2 hmelja. Ostalo hmeljenje je u Whirlpoolu na ispod 80C za dobivanje što više arome.
Korišteni hmeljevi su po 100 g: Galaxy, Citra i Strata u samom kuhanju, te još 100 g Sabro za Dry hop 19l jednog piva i dodatno 100 g Galaxy za Dry hop 19l drugog piva
UKOMLJAVANJE I ISPIRANJE
Ukomljavanje je trajalo standardno 60 min, na temeperaturi 67C. Ciljana je malo viša temperatura ukomljavanja kako radi malo alkohola, pivo ne bi bilo vodeno i skroz slabog tijela. Tijelo će i dalje biti lagano, ali će stvoriti nešto nefermentabilnih šećera te na taj način kvasac neće pojesti sve šećere.
Da je u pitanju klasična IPA sa cca 6,5% ABV, ukomljavanje bi bilo na 65-66 C.
Za ukomljavanje korišteno je 35l vode, te za ispiranje još 20l vode.
Nakon ukomljavanja, prikupljeno je oko 45l sladovine.
KUHANJE i HLAĐENJE
Obzirom da je korišteno dosta hmelja umjesto klasičnog hop spidera korištena je košara za slad kao veliki hop spider. Nakon završteka kuhanja, pomoću potopne spirale, ohlađena je sladovina na malo ispod 80C te je dodan hmelj za Whirpool. Nakon dodavanja hmelja, prikopčan je Whirpool arm i pokrenuta pumpa za recirkulaciju. Nakon cca 10tak minuta, nastavljeno je hlađenje uz nastavak recirkulacije.
DODATNO HLAĐENJE ISPOD 40 C
Kada je sladovina ohlađena na cca 40C, obzirom da je voda iz vodovoda oko 20C i hlađenje je dugotrajno i komplicirano, a istodobno nije moguće ohladiti na 20C, dapače vrlo teško i ispod 30C, bilo je vrijeme za spajanje na drugi sistem hlađenja.
U prijenosni frižider postavljena je spirala za hlađenje piva koja se koristi u točionicima za pivo, natrpan je ledom i natočen vodom. Izlaz s pumpe je spojen na jedan kraj spirale, a na drugi kraj je spojeno crijevo za točenje u Kegmenter.
Na ovaj način je odmah nakon hlađenja svo pivo već pretočeno u fermentor pa je i sam postupak ubrzan. Spirala je promjera 6 mm što malo usporava protok, no crijevo sa Kegmentera savršeno odgovara pa je barem bilo jednostavnije spajanje. Također je na izlazu crijeva postavljen mali filter koji se koristi za istakanje pod tlakom u FermZilla-i ili Kegmenteru kako bi barem početni hmelj zaustavio. Nakon nekoliko litara kada je filter uhvatio hmeljne ostatke, filter je skinut kako ne bi smanjivao protok. Jednom kada se pretakanje pokrene, najčešće na početku pumpa potegne više čestica hmelja, a kasnije, ako se ne miješa, stvori se filter te je u pretoku samo čista sladovina.
PRETAKANJE I AERACIJA
Kao što je gore u dodatnom hlađenju pisano, pretočeno je preko pumpe Brew Monka i spirale u ledu direktno u Kegmenter. Za aeraciju izvrsno je poslužila obična plastična lopatica za miješanje. Potrebno je samo odrezati skalpelom žličicu na drugoj strani lopatice. Savršeno odgovara u utor aku bušilice, a rupice na lopatici izvrno pomažu u aeraciji. Za minutu je sladovina aerirana i spremna za dodavanje kvasca.
Nakon što je sladovina promiješana, izmjerena temperatura bila je 13 C. Dakle, ovaj način hlađenja je iznimno efikasan, tako da je za fermentaciju trebalo malo i zagrijati fermentor.
DODAVANJE KVASCA
Starter za WLP090 napravljen je nekoliko dana ranije, te je samo odlijano pivo sa startera. Tako pripremljen kvasac ostavljen je na sobnoj temperaturi nekoliko sati prije dodavanja u kegmenter. Uvijek prije dodavanja kvasca (tekući ili suhi), kvasac ostavite nekoliko sati na sobnoj temepraturi kako bi se lagano ugrijao i kako bi izbjegli šokiranje kvasca dodavanje u sladovinu koja je puno toplija. Zapamtite, kvasac je naš prijatelj!
FERMENTACIJA POD PRITISKOM
Temeratura fermentacija odvijala se na 19 C, u frižideru preko kontolera. Grijanje nije bilo potrebno, već samo hlađenje. Također za praćenje toka fermentacije i FG-a, korišten je ISPINDEL, što uvelike olakšava da bez istakanja piva u svakom trenutku preko mobitela imate informaciju o temperaturi i gravitaciji piva.
Fermentacija se odvijala pod pritiskom od cca 2,5 bara, a pred kraj fermentacije zdana je temperatura 21 C.
Nakon 10 dana, pivo je stavljeno na cold cresh na temperaturu 10 C.
PRETAKANJE U KEGOVE I DRY HOP
Nakon 3 dana cold cresha, pivo je pod pritiskom pretočeno u kegove u koje je prije dodano po 100 g hmelja u čarapu za dry hop. U jedan keg je dodano 100g Sabro hmelja, a u drugi 100g Galaxy hmelja. Kegovi su purgani i sve je bez doticaja zraka pretočeno u kegove. Postavljen je lagani pritisak u kegovima na 1 bar i ostavljeni su 24h u frižideru na 10C na suhom hmeljenju.
Sljedeći dan, ispušten je pritisak iz kega i maknut hmelj za dry hop. Kegovi su opet purgani i stavljeni pod pritisak i prisilno gazirano. Ovo je prvi doticaj piva sa zrakom, u minimalnom trajanju i minimalnoj površini. Obzirom da Kegmenter nema mogućnost dodavanja hmelja za dry hop, osim otvaranja kegmentera, ovo je bio jedan od bezbolniji načina za dry hop. To je i jedina zamjerka za Kegmenter.
KRAJ ILI POČETAK?
Ovo je kraj jedne priče o nastajanju piva. Ali jedan početak uživanja u okusu i mirisu ovog piva!
Kao što je i bila želja, dobili smo jednostavno i pitko pivo, laganog tijela, fine gorčine koja niti u jednom trenutku nije izražena, a opet ostavlja fino osvježenje u ustima. Izrazito kompleksnog mirisa voća i tropa, u kojem prevladavaju miris i okus grejpa, marakuje, breskve i manga, uz dodatne note jagode, citrusa i borovnice.
Galaxy dry hop ili Sabro dray hop?
Jako teško pitanje i još teži odgovor. Pivo koje je suho hmeljeno sa Galaxyem ima više izraženu citrusnu notu, i na neki način više osvježavajuće radi dodatnog okusa kupina i borovnica.
Pivo koje je suho hmeljeno sa Sabrom najviše se razlikuje u okusu u kojem se na samom završetku fino osjeti lagani kokos. Nema pobjednika, natjecanje još traje ?. Vidjet ćemo kako će se razvijati oba piva u kegu.
Oba piva su izrazito kompleksna u mirisu i okusu, a tome značajno doprinosi tekući kvasac WLP090 koji jako lijepo podiže i izražava voćnost i note hmelja. Iako je pivo mutno i zapravo izgleda kao NEIPA, u okusu se osjeti čisti okus IPA piva bez “svilenkosti” tipične za NEIPA. Mutnoća je prvenstveno radi dodavanja puno hmelja u Whirpool gdje se recirkulacijom sladovine kroz hmelj proteini opet otapaju u pivu i radi odgođenog hlađenja (opet radi whirpool hmeljenja) te tako ne dolazi do hladnog loma proteina.
Živjeli! TF