Černý Bohém – Češki tamni lager
Černý Bohém
Odličan češki lager sa tekućim kvascem WLP 802 Czech Budejovice Lager. Lager punog tijela, čistog okusa, umjerene gorčine i suhog završetka. Tipičan češki hmelj SAAZ svojom finom pikantnošću fino nadopunjuje sladne note ovog lagera.


VODA
Voda je kao i uvijek 100% RO sa dodanim solima. Odabran je mekani profil vode, suprotno uvriježenom mišljenju da je za tamna piva dobra i tvrda voda. Bez obzira što je to tamno pivo, i dalje se radi o češkom lager pivu koje samo po sebi mora biti mekano i pitko, bez teške gorčine.
SLAD
Osnovni bazni slad (68%) je Weyermann Bohemian pilsner koji daje punoću tijela, a ostalih 32% su karamelni i specijalni sladovi kako bi dodatno podigli pivo svojim karamelnim i sladnim notama. Od skroz tamnih sladova tu je Ireks chocolate, kako bi dobili notu čokolade i Weyermann carafa special 1 u postotku svega 1% kako bi potpuno obojala pivo u tamnu crnu boju, a obzirom da se je carafa special odljušteni slad, ne doprinosi neželjenoj gorčini koju daje spaljena ljuska slada.
HMELJ
SAAZ je najpoznatiji češki hmelj koji svojim biljnim i začinskim notama daje prepoznatljiv okus češkim pivima. Iako u tamnom pivu radi kompleksnosti sladova nije primarni u kreiranju okusa piva, lijepo nadopunjuje svojom ugodnom gorčinom i specifičnim začinskim štihom.
KVASAC
WLP 802 je izvorni Czech Budejovice Lager kvasac. Prepoznatljivi miris i okus piva iz Češke. Pogotovo ako je netko imao prilike probati nefiltrirana češka piva. Uvijek naglašavamo da je izbor svih sirovina jako važan, ali ako trebamo nešto istaknuti, kvasac je broj jedan. Kvasac je taj koji pretvara šećer u alkohol i daje određenu prepoznatljivu notu. WLP 802 proizvodi suhe lagere s niskom proizvodnjom diacetila i zaokruženom gorčinom hmelja.
UKOMLJAVANJE I KUHANJE
Ukomljavanje jednostupanjskom infuzijom na 67C, 60 min. Nakon toga ispiranje i kuhanje 60 min.
HLAĐENJE
Hlađenje potopnom spiralom do cca 16 C, pretočeno u Kegmenter iz Brew Monka preko pumpe. Sa 16C na 12C frižider je spustio u nekoliko sati, te je nakon toga sladovina aerirana sa lopaticom za miješanje nataknuta na aku bušilicu. Dodan kvasac koji je prethodno korišten za fermentaciju svijetlog Bohemain pilsnera.


FERMENTACIJA
Fermentacija se odvijala u Kegmenteru pod pritiskom na 10-12C, cca 10 dana. Kada je FG došao na 1,018 temperatura povećana na 15C, a za 2 dana na 17C te tako ostavljeno do kraja fermentacije FG 1,012. Nakon toga stavljeno na cold cresh na cca 5C, 3 dana.
Pritisak je ostavljen na originalni cca 2,5 bara (koliko je sigurnosni ispušni ventil). Obzirom da je pred kraj fermentacije temperatura fermentacije povišena na 17C, višak CO2 je izašao van. Da je temperatura završavala na 10C, išli bi sa nižim pritiskom u fermentoru.
KEGIRANJE
pretočeno pod pritiskom u kegove bez doticaja sa zrakom.
Karbonizacija nakon fermentacije je idealna, te pivo nije dodatno karbonizirano.
DEGUSTACIJA
Jedan keg je odmah spojem na točenje, a drugi je malo odstajao dok se prvi trošio. Pivo je odmah u startu odličnog okusa, ali kao i svako pivo, pogotovo tamno i lager poželjno je vrijeme lageriranja kako bi pivo bilo lijepo balansirano.
Nakon dva mjeseca pivo je lijepo pitko, punog okusa i suhog završetka. Iako je tamno pivo nije teško jer sadrži 5,5% alkohola, ali je ipak punijeg okusa nego komercijalna tamna češka piva.