NEIPA – Strata & Idaho7 & Talus
24.9.2021. kuhana NEIPA. Kao glavni hmelj odabrana je Strata. Strata je jedan od novijih hmeljeva, izuzetne arome, specifičnog okusa i mirisa. Najviše se izdvajanu note jagode, marakuje i grejpa. Ukupna korištena količina je 300g, 200g u kuhanju i 100g za suho hmeljenje.
Sljedeći hmelj koji smo odabrali je Idaho7. Jedan od novijih ali već prisutnijih hmeljeva. Od aroma izdvajamo arome tropskog voća i citrusa, a najviše dominiraju arome marelice, naranče i crvenog grejpa uz pikantnu notu borovine. Idaha7 korišteno je 200g, 100g u kuhanju i 100g u suhom hmeljenju.
Posljednji hmelj koji smo odabrali je Talus, također jedan od najnovijih hmeljeva. U rodu sa Sabro hmeljem, dijele određene arome od kojih izdvajamo arome ružičastog grejpa, korica citrusa, suhih ruža, borove smole, tropskog voća i kadulje. Talus je dosta intenzivan i dominantan te smo ga zato koristili samo u kuhanju sa 100g.
Osim kvalitenih hmeljeva, odabir za NEIPA-u je pao na tekući kvasac WLP067 Coastal Haze Ale Yeast Blend. Jedan jedini i neponovljivi soj koji fino podiže i ističe voćnost hmeljeva, daje specifičan mutni izgled i proizvodi estere tropskog voća. Definitivno najbolji izbor za NEIPA stil piva.
Voda
Korištena je 100% RO voda, sa dodavanje soli kako bi se dobila mekana voda, ali ujedno i ukusno pivo. Bez neželjenje gorčine već isključivo fina ugodna gorčina hmelja. Iako je na papiru čak 47 IBU-a, ova NEIPA djeluje kao da ima 20 IBU-a. Večina hmelja korištena je na gašenju plamena, whirpoolu i suhom hmeljenju.
Slad
Napravljena je mješavina baznih Weyerman Pale ale 40% i Simpsons Maris Otter 30%, Vienna i Pšenični slad po 5% svaki, te po 10% Ječmene pahuljice i Zobene pahuljice.
Cilj je dobiti lagano tijelo, ali ujedno i punog okusa. Bez karamelnih sladova, ali uz dio neslađenih žitarica kako bi radi viška proteina dobili emulzijsko mutno pivo.
Hmelj
Korištena je veća količina hmeljeva, kako je u uvodu i objašnjeno. Tek mala količina hmelja stavljena je na 60 min radi dobivanja nešto gorčine, dok je sav preostali hmelj dodavan na gašenju kuhanja, u whirpool na 80C i 70C te u dry hop.
Kao hop spider je korištena košara za ukomljavanje slada, a tijekom hmeljenja nakon gašenja izvora topline uključena je recirkulacija putem whirpool arm-a.
Kvasac
WLP067 Coastal Haze Ale je tekući kvasac koji proizvodnjom estera tropskog voća dodatno podiže i naglašava tropske note u NEIPA-i te je najbolji izbor za ovaj stil. Ovaj put nije pripremljen starter već je su korištena 2 pakiranja tekućeg kvasca, a prije dodavanja u sladovinu samo je napravljen vitality starter (u tikvice je ulijano 0,5l sladovine, ohlađena te dodan kvasac. Nakon završetak kuhanja i hlađenja u fermentor je dodan takav starter koji je već u tikvicama pokazivao lijepu aktivnost).
Ukomljavanje i Kuhanje
Ukomljavanje jednostupanjskom infuzijom na 67C, 60 min. Nakon toga ispiranje i kuhanje 60 min.
Hlađenje
Hlađenje potopnom spiralom do cca 20 C,te je nakon toga sladovina aerirana sa lopaticom za miješanje nataknuta na aku bušilicu. Dodan čisti kvasac iz Erlenmayerovih tikvica nakon razmnožavanja (odlijano pivo sa kvasca).
Fermentacija
Fermentacija se odvijala u Fermzill-i pod pritiskom na 20C, cca 7 dana.
Pritisak je ostavljen na originalni cca 2,5 bara (koliko je sigurnosni ispušni ventil). Obzirom da se fermentacije odvijala pri temperaturi od 20-22C pivo nije upijalo previše CO2.
Dry hop
24h prije kegiranja dodan je hmelj za dry hop. Prije toga je ispušten kvasac u posudu za odvajanje kvasca na dnu fermzille. Također je preko te posude napravljeno suho hmeljenje kako bi dobili cijeli zatvoreni proces bez doticaja sa zrakom.
Kegiranje
2.10. kegirano, pretočeno pod pritiskom u kegove bez doticaja sa zrakom.
Lagano dogazirano prisilnom karbonizacijom sa CO2 bocom.
Kušanje
Odmah nakon fermentacije kod prvog kušanja, a prije dry hopa, ova NEIPA je oduševljava svojim aromama. Toliko tropskih nota, koštunićavog voća i lagana nota kokosa i borovine. Dry hop je samo dodatno pojačao te note kako bi pivo duže vremena bilo u savršenoj formi. Dry hop od samo 24h, funkcionira odlično jer se na taj način apsorbiraju sve arome, a ne dodaje neželjenu gorčinu i travnatost.
Fermzilla se pokazala nao savršen fermentor koji svojom zatvorenom fermentacijom pod pritiskom ne gubi dragocjene arome hmelja. Odvajanje kvasca samo pomaže da arome hmelja dodavanjem dry hopa kvasac dodatno “oduzme”, a dodavanje hmelja kroz posudu za kvasac je izvrstan trik kako ne oksidirati zahmeljene pive.
SAVRŠENO!
tf