Kako napraviti starter za kvasac?
Zašto raditi starter?
Starter se uglavnom radi kod tekućih kvasaca kako bi kvasac bio u najboljoj formi kod ubacivanja u pivo (inokulacija ili pitching). Tekući kvasci su zahtjevniji za čuvanje i transport. Izlaganje visokim temperaturama i promjene temperature kod transporta mogu značajno utjecati na vitalnost kvasca i broj živih stanica. Kada je i minimalna izloženost temperaturnim promjenama, nismo sigurni koliko kvasac zbilja ima živih stanica. Zato je uvijek korisno napraviti starter.
Starter možemo raditi i za suhe kvasce, no obzirom da kod njih nema bitnog utjecaja na temperaturne promjene i manje cijene, ponekad nije isplativo raditi starter već je bolje povećati dozu kvasca.
Izrada startera
Količinu potrebnog kvasca mote izračunati u raznim kalkulatorima (npr. brewersfriend).
1. dio: izračun broja živih ćelija kvasca
U kalkulator unosimo ciljanu gustoću piva kojeg želimo fermentirati, količinu sladovine, i ciljani broj stanica inokulacije (0,75 – 2 ovisno o vrsti piva ale/lager itd).
Odabiremo vrstu kvasca (suhi ili tekući), broj komada kvasca i datum proizvodnje kvasca. Klikom na “update”, kalkulator računa koliko imamo živih stanica kvasca, te koliko je potrebno stanica za našu sladovinu.
2. dio: izračun potrebne količine startera
Upisujemo broj potrebnih stanica, ili preuzmemo iz gornjeg izračuna. Zatim upišemo određenu količinu litara startera (1, 2, 3l), gustoća startera ostaje iz kalkulatora (to je idealna gustoća za izradu startera) te odabiremo vrstu naše opreme za razmnožavanje kvasca (prvo je stir plate, drugo pasivno bez miješanja i treće sa miješanjem odnosno da povremeno protresemo tikvicu).
Kada smo upisali sve parametre, kalkulator nam izbaci podatke za našu pretpostavljenu količinu startera, te ovisno o rezultatima, korigiramo količinu startera.
Starter možemo raditi samo u prvom koraku ili kroz nekoliko koraka. Kada završi prvi korak razmnožavanja kvasca, odlijemo tekućinu iznad kvasca i ulijemo novu sladovinu (starter). Te ponavljamo u nekoliko koraka do ciljanog broja stanica kvasca.
Niže je priložen PDF sa primjerom izračuna za 20l piva, potreban je starter od 2,5l (u 2,5l vode prokuhati 240 g DME – suhog ekstrakta slada, ulijati u erlenmayerovu tikvicu, ohladiti i ubaciti kvasac u sladovinu).
Ostaviti da fermentacija u tikvici završi, staviti u frižider na nekoliko sati kako bi se kvasac istaložio na dno tikvice, odlijati pivo iznad kvasca i kvasac je spreman za glavnu fermentaciju vašeg piva.