Hmelj. Začin koji pivo znači!
Njegovo visočanstvo, Hmelj!
Ima li bez hmelja piva?
Da odmah odgovorimo na ovo pitanje. Ima. Nekada davno dok ljudi nisu poznavali ovu divnu biljku, u pivo su stavljali razno drugo bilje i začine.
No otkrićem hmelja, počinje nova era pivarstva. Možemo reći boljeg i ukusnijeg pivarstva. Osim što je finog mirisa, pivu daje ugodnu gorčinu i služi kao konzervans.
Da ne pišemo naširoko o hmelju, osvrnut ćemo se na ono što je nama u pivarstvu najbitnije za kreiranje recepata.
Pivo se može kuhati samo sa jednom vrstom hmelja ili više. Hmelj koji dodajete na početku kuhanja, daje gorčinu. A hmelj koji dodajete pred sam kraj kuhanja, najviše utječe na okus, miris i aromu piva.
Da bi izračunali koliku gorčinu ćemo dobiti u pivu (IBU – International Bitterness Units), moramo znati koliko hmelj ima alfa kiselina (AA). Što ima više AA, kuhanjem daje više gorčine. Iako su ostali sastojci hmelja važni za okus, miris i aromu, još uvijek se ne mogu računati da bi unaprijed znali kojeg intenziteta će biti.
Svakako za što intenzivniji okus, miris i aromu bitno je kvaliteno pakiranje i skladištenje hmelja na hladnom na temperaturi 0-5C.
U Europi se tradicionalno proizvodi hmelj koji se uglavnom koristi u Lagerima i tradicionalnim Ale pivima. Slabijeg su intenziteta mirisa, te zbog toga odgovaraju jednostavnim pivima.
No craft revolucija i kućno pivarstvo uglavnom se populariziralo radi Američkih sorti hmeljeva, koji su intenzivnog citrusnog, voćnog i cvjetnog mirisa te su tako IPA-e i APA-e osvojile nepca tisuća pivoljubaca u svijetu.
Iako se pivo ne radi primarno od hmelja, taj divan začin daje nam toliko različitih mirisa i aroma u kojima neizmjerno uživamo. Koji god hmelj da odaberete nećete pogriješiti. No za određeni stil piva, određeni hmelj je bolji od drugog.
Osim tradicionalnog kuhanja hmelja 60 min ili nešto pred kraj kuhanja na 10-15 min, u novim stilovima piva vrlo često se hmelj dodaje samo na kraju kuhanja, nakon kuhanja u toku hlađenja za aromu (tzv. whirlpool), u toku fermentacije ili nakon završene fermentacije (tzv. dry hop ili suho hmeljenje).
Toliko za sada o hmelju i uživajte u njegovim blagodatima!
Klikni i kuhaj!