Mljevenje slada
Kako najbolje samljeti slad?
Krupno ili sitno, pitanje je sad.
Najbolji mlin za slad je mlin sa valjcima. Cilj mljevenja slada je da sva zrna ispucaju, a da ljuske ostanu čitave.
Kako bi se što više škroba iz slada uspjelo u toku ukomljavanja pretvoriti u šećere, bitno je koliko je slad kvalitetno samljeven. Ukoliko je slad sitnije samljeven, povećava se iskoristivost, no s druge strane otežava se cijeđenje i ispiranje sladovine. Dakle najbolje je naći balans. Zato je dovoljno da sva zrna budu potpuno ispucana, a da je brašna što manje.
Ako ima puno brašna, vrlo brzo se na vreći za ukomljavanje ili lažnom dnu napravi nepropusni muljasti filter od brašna i cijeđenje je gotovo nemoguće. Također dio brašna u tom slučaju prođe kroz filter, te vrlo lako zagori kod kuhanja i pivu da loš okus.
Neki slad nema ljusku. Što s njim?
Slad koji nema ljusku (pšenični, raženi, carafa special sladovi, pahuljice) treba pažljivije mljeti jer ga je puno lakše pretvoriti u brašno. Najbolje je dobro pomiješati slad bez ljuske sa sladom s ljuskom kako bi dobili ljuske za filtraciju. No kada koristimo veliki udio (30 i više posto), cijeđenje je puno kompliciranije.
Također i tamni sladovi koji imaju ili nemaju ljusku, radi prženja, se puno lakše mrve i pretvaraju u brašno.
U tom slučaju preporučamo rižine ljuske. Pomiješajte oko 5% rižinih ljuski s ukupnom količinom slada, i dobit ćete odličan filter kao i kod slada s ljuskom.
#klikni i kuhaj