Voda za pivo
Koliko je važna voda? Je li voda iz pipe dobra za pivo? RO voda, destilirana i kišnica. Koja je najbolja?
Obzirom da je udio vode u pivu oko 90%, logično je da ćemo među prvim u priči napraviti osvrt na ovu temu. U ovom članku nećemo se baviti kompletnom obradom vode, već pokušati dati odgovor na najčešća pitanja.
Pa da odmah odgovorimo na prvo pitanje. Naravno da je voda za pivo jako važna, mogli bi reći i presudna. No je li moguće dobiti dobro pivo bez da se osvrćemo na sastav vode, koristimo RO vodu, dodajemo soli itd.? Odgovor je jednostavan. Da, moguće je.
Najbitnije je da je voda zdravstveno ispravna. Dakle bilo voda iz pipe, kišnica, destilirana, ili flaširana voda iz trgovine.
VODA IZ PIPE
Najdostupnija i jeftina. Najveća mana je da je voda klorirana. Ako sadrži veću koncentraciju klora, kod fermentacije se mogu stvoriti klorofenoli koji daju “medicinski” miris i okus u pivu. Da bi se uklonio klor, potrebno je prije upotrebe prokuhati vodu.
Također voda iz pipe je u RH uglavnom tvrda. Kao takva nije najpogodnija za svijetla piva. Pogodnija je za tamna piva, iako je i za tamna piva uglavnom pretvrda. Moguće je od vodovoda saznati sastav vode, no to je vrlo nepouzdano. Ovisno o tome dolazi li vaša voda sa jednog vodocrpilišta ili više njih, time je teže biti siguran u sastav vode. Kod čestih padalina, topljenja snijega i sl. dolazi do značajne promjene sastava vode.
IZVORSKA VODA
Prednost izvorske vode je da nije klorirana, te ukoliko je zdravstveno ispravna, je dobra za pivo. Također kao i voda iz pipe, uglavnom je jako tvrda. Mana je da nam sastav vode uopće nije poznat.
RO, DESTILIRANA VODA I KIŠNICA
RO voda je voda dobivena filtracijom kroz filtere metodom reverzne osmoze. RO voda ne sadrži gotovo ništa otopljenih minerala. Destilirana voda i kišnica su potpuno mekane vode bez otopljenih minerala i nečistoća. Jedini problem kod kišnice predstavlja sam lokalitet prikupljanja kišnice (smog, dim, industrijska postrojenja) i način prikupljanja (oprema, onečišćenja na opremi).
Kada imate potpuno demineraliziranu vodu, imate najbolji preduvjet da dodavanjem soli ovisno o stilu piva pripremite traženi profil vode.
FLAŠIRANA VODA
Prednost je da znate sastav vode, uglavnom je značajno mekanije od vode iz pipe i bolji je izbor za svijetla piva, iako profil vode nije prilagođen za konkretan stil.
I sada da se vratimo na pitanje je li moguće bez pripreme dobiti dobro pivo? Ako je voda zdravstveno ispravna, ne sadrži klor ili ga je jako malo, dobit ćete dobro pivo. No kako napredujemo u pivarstvu i želimo više, bez prilagodbe vode puno je teže ili, za neke stilove, gotovo nemoguće dobiti vrhunsko pivo.
Za početak nije nužno baviti se vodom, jer je ionako puno stvari za naučiti, no većina pivara koji se dugo bave pivarstvo ili oni koji brzo žele napredovati veliki naglasak stavljaju na pripremu vode.
O pripremi vode ćemo u jednom izdvojenom članku. No obzirom da dnevno treba piti oko 2 l vode, a pivo se sastoji od oko 90% vode, zaključak je da piva treba popiti još malo više 🙂
I jedan savjet za kraj, ako koristite tvrdu vodu, da bi je prividno omekšali, dodajte malo mliječne ili fosforne kiseline, time snižavate pH komine i prividno omekšavate vodu. pH vode, komine i piva je još jedan članak sam za sebe, no dodavanjem oko 0,5 ml mliječne kiseline na 1 l pripremljene vode za ukomljavanje i ispiranje, dobit ćete mekaniji okus i ugodniju gorčinu piva.
#klikni i kuhaj